fredag 28 december 2012

Väntan

Dygn 67, kooom nu bebisarna!

Jag kanske inbillar mig med det känns så många gånger värre att behöva vänta på den här kullen än de vita. Nyfikenheten och otåligheten vet inga gränser! I de vita kullarna vet jag ju vilken färg bebisarna kommer få, det som i grova drag blir en överraskning är sotning, kön och öronveck (och crest eller inte crest). Men nu är det liksom, åhhh det kan bli vad som helst! Hoppas verkligen inte att Kickan får för sig att göra som somliga honor och gå ut till dag 72, då går jag nog under haha. Men med tanke på att hon är öppen två fingrar både i fram- och bakfogen borde det inte dröja sååå länge innan ungarna trillar ur. Ett dygn tror jag.

tisdag 25 december 2012

Inatt kom ungarna...

...inte. Jag vet inte vad det var, kanske var det bara febern som spökade med mig, men flera gånger inatt vaknade jag av typiska "födselljud" från burarna. Rusade (nåja, släpade..) mig upp ur sängen och sen satt jag där på golvet ett tag innan jag gav upp. Inga bebisar (och tur är väl det, hade varit lite tidigt).

torsdag 13 december 2012

Lyxgris!

När det inte blir riktigt som tänkt... 

16.29 skulle tåget mot Stockholm rulla förbi här på stationen, planen var att pappa skulle gå från jobbet tidigare så att jag kunde ta bilen ner i lugn och ro och räcka över Congo till M på tåget. Men sen blev klockan 15.50 och ingen pappa i sikte, så jag ringde för att kolla vart han var någonstans - kvar på jobbet, i Borås. Med andra ord fick jag slänga den planen direkt. Hur gör man sen då? Hade det varit sommar kanske jag skulle gett mig på att cykla eller gå ner till stationen med honom, eller tagit bussen då förstås. Men bussen om vintern går lite som den vill och jag hade ingen större lust att missa tåget med två minuter.

Taxi! Jajjamän, djurtillåten taxi beställdes hit. Chauffören utbrast glatt "Åh, har du hund med dig!" när jag klev in. Himla liten hund måtte det varit i så fall med tanke på smådjurstransportens storlek. Jag förklarade att det var ett marsvin (lite stressad över att vi fortfarande stod kvar utanför mitt hus och inte börjat röra oss mot tåget ännu) och han insisterade på att få kika. Men Congo gömde sig väl i allt hö som jag stoppat ner, men studsade till lite när jag lyfte upp transporten i knäet. DÅ blev chauffören orolig, haha. "Släpp inte ut den!" Efter att jag bedyrat att marsvinet satt tryggt i buren frågade han "Är det en orm?". "Nej, det är som en kanin ungefär" och då var det lugnt och vi kunde åka, haha.

I god tid kom vi fram också och nu sitter Congo på tåget till Stockholm, en berest liten pojke är han. Hur många marsvin har åkt taxi liksom?

Packa ihop ett gäng marsvin, en vovve och en Hanna

Tidigt imorgon flyger jag utomlands, välbehövligt!

Därför blir det idag att ägna sig åt att packa. Vovven ska bo hos mormor och morfar, marsvinsburarna behöver städas så att det är fint när vakten kommer och all mat ska läggas fram. Och sen ska jag packa också (jag hatar att packa, nästan lika mycket som att packa upp)... Congo ska också ut och åka, fast hemåt Stockholm, han åker i eftermiddag :) Hejdå lilla grisen!

söndag 9 december 2012

Hemsk natt

Ibland önskar jag mer än andra gånger att jag inte delade sovrum med ett helt gäng marsvin. Igår var jag fruktansvärt trött efter utställningen och en väldigt tidig morgon. Eftersom jag skulle jobba idag så tänkte jag lägga mig tidigt och för att få sovit ordentligt. Det tyckte marsvinen var en kass idé.

Det började med att chirpar-Björn satte igång, usch vad jag hatar det ljudet! Hon har hållt på det någon gång varje dag den senaste veckan och har så länge jag kan minnas fört oljud någon gång varje, varannan månad. Jag tycker att det är ett olycksbådande ljud eftersom många av marsvinen som gjort det här varit sjuka. Men Björn mår alldeles utmärkt och verkar bara göra det som en "kul-grej". Hon gör det i perioder så förhoppningsvis är det över för den här gången snart. 


I vart fall gick jag då upp och gav djuren extra mat och tände en till lampa för att distrahera henne och få tyst på chirpandet. Det funkade en liten stund och sedan vaknade jag igen av samma ljud. Gav djuren vitkål och sedan var det tyst. Därefter vaknade jag minst tre gånger av att "någon" (på morgonen identifierad som brunstkossan-Vilda) kurrade fruktansvärt hanigt i tjejburen. Uppenbarligen förvirrad i mitt trötta tillstånd gick jag upp gång på gång för att dubbelkolla så att det inte var en hane i buren. Risken att de två pojkarna, som sitter instängda i varsin gallerbur på golvet, skulle ta sig in till honorna som bor en meter ovanför dem är i princip obefintlig. Mitt i natten kändes det dock fullt möjligt, därav många dubbelkollar.

När det började närma sig morgon väcktes jag inte av väckarklockan utan av ett hemskt gallerbitande. Jag har inte gallerburar till mina marsvin i vanliga fall, delvis därför att jag avskyr ljudet av galler mellan djurtänder. Eftersom Congo sitter ensam nu, intill buren med Kickan och Gigi, så antog jag att det var han eftersom Solis inte biter galler. Men efter att jag legat i sängen en stund och försökt visualisera bort ljudet utan framgång gick jag till sist upp för att lägga någonting mellan burarna och få bort störningen (d.v.s. honorna, tänkte jag). Och då upptäckte jag att det var Kickan som stod och bet, sötnosen ville in till Congo (av någon anledning känns det mycket gulligare att det var så och inte tvärtom, haha). 

Inatt ska jag sova som en sten, det kan omöjligt vara lika illa en natt till - så här mycket har de inte stört på flera år tror jag.

lördag 8 december 2012

Årets sista utställning avklarad






































Det blev så att Gigi fick stanna hemma. Hennes tå är tack och lov inte svullen så den verkar inte vara mer än ytligt skadad, men den är tillräckligt skadad för att det ska kännas fånigt att visa upp henne.

Resten av gänget skötte sig jättefint! Doris är förstås rätt van vid det här laget och hon fick 89p i ras med cert och BIR. I julpokalen slutade det med att hon tog hem hela alltet, BIS 1 och BIS Pet 1 - perfekt avslut på mitt utställande i ungdomsklasserna, haha! Petplaceringen förvånade mig faktiskt ordentligt, när hon missade 5:e placeringen tänkte jag att det var kört för hon har helt klart haft bättre "kroppsdagar".
Dottern Vilda fick 88p och cert även hon, wie! Hon går i mammas fotspår. Förhoppningsvis kan vi även träna på det här med att sitta lika snyggt som mamma-marsvin till nästa utställning.
Björn var så himla duktig och satt så fint - stolt! Jag fick även jättenyttig hjälp och undervisning i crest-trimning idag, det var på tiden! Jag har fått det visat för mig tidigare någon gång men bara väldigt hastigt och det slutade pannkaka när jag skulle prova själv. Så rädd för att göra det hela betydligt sämre genom att trimma upp centrumet eller nåt har jag så gott som låtit det vara det senaste. Men nu ska vi träna på att visa upp crestarna på bästa sätt! Björns poäng då? 87 fick hon, med jättefin kritik. Förutom att domaren tyckte att hon var "smutsig" på öronen, och där rök certet. Irriterande att veta att det var någonting som jag kunde fixat två sekunder innan jag skulle upp. Nåja.


Med hem fick jag med mig en bättre begagnad gallerbur så nu går Kickan och Gigi i den, det var filbunke från första sekund. Jätteskönt att veta att det är löst inför semestern.

Apmysig utställning förresten, julbordet blev toppen (även om jag köpt extrema mängder rödbetssallad) och julmusiken surrade i bakgrunden hela dagen.

fredag 7 december 2012

Klart för julshow!

Fyra damer någorlunda färdigtrimmade och badade. Mat och grejer packade och burar städade. Jag tror att det är klart. Så himla skönt!

Abicos Lilla Björn

Abicos Vildvittra

SCh Witiwis Tindra

SCh GP Define Ice Nay
Fiiinaaaa!! Jag är så stolt över småflickorna. Gigi skadade en tå idag under badet, läskigt var det. Vi får se hur det ser ut imorgon, kanske får hon stanna hemma.

torsdag 6 december 2012

Utställningsdags igen

På lördag är det Julshowen (yay!), det ska bli jättemysigt. Vi har planerat att verkligen göra det till en julshow i år, med tomteluvor och julbord och musik och alltihop. Så i eftermiddag ska jag åka och julhandla, big time, har typ världens längsta inköpslista...

Och så har jag anmält fyra marsvin också, det blev så för jag kunde inte välja ;) Gigi, Doris, Vilda och Björn ska med allihop, om jag lyckas trimma färdigt. Det ska bli spännande att se hur det går, och himla nervöst. Man, eller jag, tar väl alltid domarkritik till sig men när det är egenuppfödda djur så tar jag det verkligen personligt, haha. Jag kan inte riktigt hantera att någon kritiserar mina bebisar. Det är en av anledningarna till att de inte är utställda förrän nu, när det är ett år. Förhoppningsvis ska det gå bra, jag tycker att de är riktigt fina nu bägge två. Även om Svan-Vilda sitter som en mindre hösäck när man ställer upp henne.

Bur är löst det med, på lördag får jag köpa loss en bättre begagnad. Så himla skönt! Sen får Kickan bo med Gigi tror jag.

måndag 3 december 2012

Mina nerver klarade det inte...

Det var så fruktansvärt upptrissad stämning i tjejburen, spänt och med rusningar var och varannan minut, hela natten och morgonen. Så till sist flyttade jag tillbaka Kickan till Congo. Jag vet inte varför det blev så väldigt oroligt nu, det brukar gå bra - eller så var det bara jag som var ovanligt nervös och inte kunde se förbi de vanliga ranguppgörelserna. Jag borde ha flyttat tillbaka Kickan för länge sedan, då hade jag kunnat ta det med större ro. Jag får väl medge att lördags utställning spelade in lite också, jag vill inte behöva stryka hela gänget för att de fått tjafsnyp i öron och näsor - jag har en tendens att alltid pricka in flyttar i marsvinsgruppen precis innan utställning så det har hänt förr liksom... Så fort jag plockade ut Kickan blev det lugnt igen, dumma djur...

Så nu vet jag inte riktigt hur jag ska göra, jag vill inte ha en hane i buren vid födseln, absolut inte. Och nästa vecka åker jag utomlands och när marsvinsvakten är här vill jag ha allt i ordning. Jag får sätta Kickan med någon av honorna i en gallerbur (funderar på vilken av dom som är bäst, Gigi kanske... Eller Björn...), men då vet jag inte vart jag ska göra av Congo ;) Nu har jag inga burar kvar liksom, och att sätta ihop honom med Solis ger jag mig nog inte på. Får ta och köpa en ny bur helt enkelt, haha.

söndag 2 december 2012

Kickan vecka 6

Imorgon är det sex veckor sedan parning, nu ikväll ligger hon på +196g sedan hon flyttade in med pojkvännen. OCH jag har precis känt bebisrörelser i henne för första gången, ihhh. Det var inga större rörelser men ändå rätt duktig styrka i dom tyckte jag. I och med det insåg jag också att det var hög tid för Kickan att flytta tillbaka till flickvännerna, jag har dragit ut på det lite för länge eftersom hon och Congo varit så gosiga mot varandra och haft det så bra. Dessutom gör det mig alltid lite nervös att flytta på dräktiga honor, om så bara till buren över. Nu är det rätt lugnt men nyss var det fullt kaos, Maggie körde på som en ångvält... Jag har haft tillräckligt med för tidiga förlossningar i mina marsvinsburar så jag hoppas att det fortsätter vara lugnt och att Kickan inte känner sig för oroad av flytten. Men så är hon en väldigt lugn och trygg hona så det ska nog gå bra.